Работно време

08:00 - 20:00

Свържи се с нас

Детска дентална медицина

Ние предоставяме грижи, които ще повлияят положително завинаги на здравето и качеството на живот на теб и твоето дете. Детето ти ще обикне да ходи на зъболекар.

Първа дентална визита

Ако се чудиш кога започва грижата за зъбите на твоето дете, то тя започва още с пробива им. Американската и Европейската академия по детска стоматология препоръчват детето да посети детски стоматолог, когато се появи първият им зъб или до първия им рожден ден.

При първата дентална визита на детето ние те обучаваме за влиянието на храненето, грижите за устната кухина и какво да очакваш в следващите години. Ще те научим как да миеш пробилите зъби на бебето, така че то да го приеме като игра и да заобича това време заедно. Ще ти предложим насоки за качествена превенция според индивидуалните му нужди, както и съвети за поведение при евентуална травма или спешни състояния. Ще отговорим на всички твои въпроси като например: докога да кърмя бебе си; могат ли соковете да са вредни за пробилите зъби; защо бебето ми още няма зъби; защо зъбите на детето ми се рушат и др.

Ранната първа визита при детски стоматолог осигурява намаляване на стреса при евентуално бъдещо лечение и е предпоставка за развитие на здрави и сияйни детски усмивки.

Концепцията Дентален дом

Денталният дом е продължаващата връзка между зъболекар и пациент, включваща всички аспекти на грижата за оралното здраве, предоставена по изчерпателен, непрекъснато достъпен, координиран и семейно-ориентиран начин.
Денталният дом трябва да бъде установен не по-късно от 12-месечна възраст, за да подпомогне децата и техните семейства в живот с добро здраве на устната кухина.
Денталният дом има превантивна насока – целта е недопускане на орални заболявания, лечението им при необходимост и включва насочване към специалисти, когато е подходящо. Това определение е разработено от Съвета по клинични въпроси на Американската академия по детска дентална медицина и е приет през 2006. Ние вярваме в тази концепция и сме отдадени на това да осигурим живот със здрава усмивка.

Как е организиран нашият преглед?

В Dente не само преглеждаме детето, ние опознаваме медицинската история и предишните му стоматологични преживявания, както и това какво обича и какво го успокоява. Нашата цел е постепенно да се сближим с твоето дете и да помогнем да се чувства сигурно и щастливо при всяко посещение при детски зъболекар в нашето студио. Колкото по-рано започнем да изграждаме доверие между детето и нашите специалисти, толкова по-добре. Искаме да гарантираме, че ти и твоето дете получавате задълбочена консултация с доверен добър детски стоматолог и че имате достатъчно време да зададете на нашия екип всякакви въпроси, които възникнат в хода на прегледа.

1

Разходка
в студиото

Разходка в нашия кабинет – ще запознаем детето с денталната обстановка под формата на игра. През това време ще проведем разговор с теб относно навиците, целите и преживяванията на детето в денталната среда при зъболекар до момента.

2

Почистване
на зъбите

Приятно почистване на зъбите с две неоспорими предимства:
1 ) Приятно преживяване – гъделичкаща четка и свежо усещане.
2 ) Позитивен психологически ефект – детето осъзнава, че машинката на зъболекаря не е заплашителна.

3

Обстоен
преглед

Ще прегледа задълбочено зъбите и захапката на детето ти. Като на игра ще обясним по детски какво е кариес и защо се появяват кариеси на млечните зъби. Ние знаем, че децата са малки изследователи, затова на голям монитор детето ще може да види отблизо своите зъбки.

4

План за лечение
и профилактика

След прегледа ще очертаем всички съществуващи проблеми със зъбите, ще предложим план на лечение. Ще ти дадем съвети за това не само как да миеш зъбите на детето, но и какво можеш да направиш, за да няма то никога нови кариеси.

5

Насоки

Ще дадем инструкции за устна хигиена с препоръки, които да помогнат на теб и детето в грижата за зъбите и повишаване цялостното качество на живот.

Как да подготвим детето си за първия му преглед?

Бъди положителен в отношението си към денталния лекар. Разкажи на детето си за ползите от това да се грижим за зъбите. Винаги отговаряй искрено на всички негови въпроси относно денталното здраве и зъболекаря. Четете заедно книжки за зъбките, свали мобилно приложение тип игра, която показва на детето денталната среда. Направи пътуването към кабинета интересно за детето, вземете с вас любимата му играчка. В игрова ситуация ние можем да покажем прегледа първо на играчката. Избягвайте да разказвате негативни истории за денталната среда или да превръщате посещението при зъболекаря в заплаха или наказание. Откажете се от думи, будещи тревожност, като “игла”, “болка” или “страх”. Избягвайте изрази с частичката за отрицание „не“ – като например „не е страшно“ или „не боли“, „не се притеснявай“. Нашият ум работи така, че първо чува „страшно“ и „боли“, след което ги отрича. Детето, което няма предишен опит с денталния лекар, ще се зачуди защо да е страшно или боли и ще очаква тези преживявания подсъзнателно. Замени тези изрази с положителни – „забавно е“, „гъделичка“, „бъди спокойно“. Първото посещение на детето при денталния лекар трябва да е по повод профилактичен преглед и не трябва да е свързано с лечение.
1

Разходка
в студиото

2

Почистване
на зъбите

3

Обстоен
преглед

4

План за
лечение и профилактика

5

Насоки

Как да подготвим детето си за първия му преглед?

Бъдете положителни в отношението си към денталния лекар. Разкажете на детето си за ползите от това да се грижим за зъбите. Винаги отговаряйте искрено на всички негови въпроси относно денталното здраве и зъболекаря. Четете заедно книжки за зъбките, свалете мобилно приложение тип игра, която показва на детето денталната среда.
Направете пътуването към кабинета интересно за детето, вземете с вас любимата му играчка. В игрова ситуация ние можем да покажем прегледа първо на играчката.

Избягвайте да разказвате негативни истории за денталната среда или да превръщате посещението при зъболекаря в заплаха или наказание.
Откажете се от думи, будещи тревожност, като “игла”, “болка” или “страх”.
Избягвайте изрази с частичката за отрицание „не“ – като например „не е страшно“ или „не боли“, „не се притеснявай“. Нашият ум работи така, че първо чува „страшно“ и „боли“, след което ги отрича. Детето, което няма предишен опит с денталния лекар, ще се зачуди защо да е страшно или боли и ще очаква тези преживявания подсъзнателно. Замени тези изрази с положителни – „забавно е“, „гъделичка“, „бъди спокойно“.

Първото посещение на детето при денталния лекар трябва да е по повод профилактичен преглед и не трябва да е свързано с лечение.

Силанти

Силантите са дентални материали, които защитават от кариес новопробилие зъби при децата. Те могат да се поставят върху зъбите с дъвкателна повърхност – кътници и предкътници. Най-често се поставят на новопробилите постоянни зъби до 2 години след пробива на зъба, но могат да бъдат поставени и на временни дъвкателни зъби. Те създават бариера срещу факторите, предизвикващи кариес и така предпазват новопробилите зъби.

Какво е силанизация?
Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните зъби, и образуват защитен слой. Той е много тънък, гладък и твърд.

За какво е нужна силанизация?
Постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина на емайла. За две години тя узрява и достига своята максимална твърдост. Вдлъбнатините на дъвкателните зъби са дълбоки и тесни и е невъзможно да бъде премахната с четка и паста натрупаната в тях зъбна плака. Бактериите в плаката образуват киселини, които причиняват кариес. Силантите защитават зъбите на твоето дете от кариес.

Как се поставят силантите?
Зъбът се почиства със специална четка. Следва предварителна подготовка със зъболекарски гел за няколко секунди. Зъбът се измива с вода и се подсушава. Силантът се поставя с тънък шприц върху ямките и фисурите (вдлъбнатините). След това се втвърдява под действието на светлина от денталната лампа. Образуването на предпазния щит отнема около минута.

Лечение на кариес при деца

Зъбният кариес в детска възраст има своите специфики. Чудиш ли се дали дупките и черните петна на млечните зъби трябва да се лекуват? При временните и новопробили постоянни зъби кариесът протича много по-бързо и усложнено, отколкото при възрастни. Кариес на ранното детство се среща относително често и всеки добър детски зъболекар познава особеностите му.  Нашият екип от специлиасти е обучен в лечението на кариес при деца и използва специални материали от най-висок клас при възстановяването на тези зъби, дори да са силно разрушени млечни зъби на много малки деца. Работим по стандартите на Европейската академия по детска дентална медицина и не използваме амалгама.

Лечение на пулпит и периодонтит при деца

Болката от млечен зъб, съпроводена от или не от оток на лицето на детето, е сериозно състояние, което често се приема трудно от малките, но налага спешно лечение. Симптомите и лечението в тези ситуации са специфични при временни и новопробили постоянни зъби. Протоколите, които следваме при лечението, са препоръчани от Националното сдружение на лекарите по детска дентална медицина и Европейската академия по детска дентална медицина.

Oбезболяване

Понякога денталните манипулации могат да бъдат свързани с дискомфорт и болка. Ние влагаме старание и усилия, за да превърнем всяка визита в позитивно преживяване на детето. Всяко дете или юноша има право на безболезнена диагностика и лечение, което понякога означава подходяща употреба на локална анестезия (упойка).

Трябва ли да бъдем притеснени за приложението на местна упойка (локална анестезия)?

Ще обясним на детето манипулацията с незаплашителна терминология в зависимост от възрастта и възможностите му да разбере информацията. Винаги употребяваме заместващи термини като „приспиване“ на зъба вместо поставяне на упойка; „сламка“, от която зъбът „пие приспивен сок“ или „приспивна стреличка“, „ощипване от комарче“ вместо убождане и т.н.

След приложение на упойка е важно да наблюдаваш поведението на детето, за да се избегне травма на меките тъкани, предизвикана от прехапване. В рамките на до 3 часа се забранява прием на храна, горещи или ледени течности с цел недопускане на прехапване или изгаряне по лигавицата в областта на действие на упойката.

Когато локалната анестезия се прилага правилно, носи много нисък риск от неблагоприятни или странични ефекти. Най-често са описани самоиндуцирани травми на меките тъкани, дължащи се на прехапване на устни или бузи, докато все още липсва чувствителност. Малкият брой доклади за нежелани реакции във връзка с честото прилагане при пациенти в детска възраст подкрепят твърдението, че локалната анестезия (упойката) е безопасна процедура при деца и юноши.

Коронки за временни зъби

Коронката е покритие, което ще обвие и защити цялата повърхност на зъба, като му позволява да функционира точно като оригиналния зъб. Коронките целят укрепването му, като същевременно защитават съществуващата структура, удължават живота на зъба повече, отколкото с пломба или друго възстановяване.
Коронките за временни зъби са предварително изработени в различни размери и форми за детските дъвкателни зъби. Изискват минимална подготовка на зъба и се поставят е едно посещение.

Дентална травма

В случай на дентална травма времето е от изключителна важност. Обади се незабавно за преглед по спешност. Ако детето ти има избит или счупен зъб, изплакни го и го потопи в чаша с прясно мляко. Ако си близо до аптека – купи физиологичен разтвор и потопи зъба в него. Приложи лек натиск на раната, за да ограничи кървенето. 

Открий ни

Адрес

АДРЕС

Пловдив
ул. Ген. Данаил Николаев 74-76, ет. 1

ТЕЛЕФОН

E-МЕЙЛ

СОЦИАЛНИ МЕДИИ

Работно време

Понеделник

от 08:00 до 20:00

Вторник

от 08:00 до 20:00​

Сряда

от 08:00 до 20:00​

Четвъртък

от 08:00 до 20:00

Петък

от 08:00 до 20:00

Събота

Предварително записан час

Открий ни

Адрес

АДРЕС

Пловдив
ул. Ген. Данаил Николаев 74-76, ет. 1

ТЕЛЕФОН

Е-ПОЩА

СОЦИАЛНИ МЕДИИ

Работно време

Понеделник

от 08:00 до 20:00

Вторник

от 08:00 до 20:00

Сряда

от 08:00 до 20:00

Четвъртък

от 08:00 до 20:00

Петък

от 08:00 до 20:00

Събота

Предварително записан час

Меню

Работно време

10:00 - 18:00

Свържи се с нас