Работно време

08:00 - 20:00

Свържи се с нас

Козметична дентална медицина

Контролирана биофилм терапия

(Guided Biofilm Therapy)

Безболезнено почистване на зъбен камък и полиране на зъби? Съвременният подход за перфектно чисти зъби и здрави венци се нарича Контролирана биофилм терапия (Guided biofilm therapy). Това е революционна иновация от швейцарския лидер в профилактиката на пародонталните заболявания EMS. Тя е безвредна, ефективна и нежна към зъби, меки тъкани, импланти и обтурации. Какви са стъпките за нашето почистване на зъби?

При пациенти с пародонтит и дълбоки венечни джобове терапията включва и AirFlow Perio, който позволява почистване и полиране на труднодостъпни и невидими области под венците. Почистването завършва с отстраняване на останалия зъбен камък, включително и този под венците – с ултразвуков апарат и при необходимост с Mini Gracey кюрети.

Последният, но не по важност, елемент от GBT са контролните визити на нашите пациенти. На тях ние отново визуализираме плаката, правим оценка на състоянието на венците и зъбите, както и индивидуалната удовлетвореност на пациента.

Натрупването на плака и зъбен камък около зъбите и под венците може да причини каскада от зъбни проблеми като кариес, гингивит, загуба на кост, халитоза (лош дъх) и в крайна сметка загуба на зъб. Рутинните почиствания в нашата практика осигуряват необходимата грижа, така че да можете да се насладите на изключително орално здраве.

Здравето на венците по време на епидемия

Все по-чести стават оплакванията от венците, най-вече кървене при четкане, зачервяване, понякога поява на лош дъх, но каква е връзката с промяната в епидемичната обстановка? Обяснението идва от промяната в ежедневието, храненето и до голяма степен стреса. Постоянното напрежение около обстановката, по-силно изразено при някои пациенти, води до промени в количеството и състава на слюнката, а за възпалението на венците допринасят и “хормоните на стреса”. От друга страна, оставайки у дома, се появява и честото хранене, особено с въглехидрати, които осигуряват високо натрупване на плака – основен причинител на възпаление на венците.
Ако се оплакваш от проблем с венците, съветът ни е да започнеш с хранителния режим и спазването на добра лична орална хигиена, включително използването на конци за зъби или интердентални четки. Ако венците ти кървят, не спирай миенето, а вземи нова мека четка и почиствай щателно местата на кървене.
Приемът на Витамин C до 1000 mg дневно действа както на имунитета, така и укрепващо при възпаление на венците. Ако използваш вода за уста, по възможност нека е без съдържание на алкохол. Магнезий, витамин B6, билкови екстракти – валериана, маточина, лавандула, хмел и други могат да се използват от по-тревожните пациенти.
Опитай се да се справиш с тревожността, като не се фокусираш прекалено много върху медийната истерия и новини от съмнителни източници. Вместо това отделяй повече време за себе си и общуване с любими хора макар и дигитално.

Избелване на зъбите

Искаш бели зъби бързо и без болка? Нека върнем блясъка на твоята усмивка! Нашето избелване на зъби е лесно и неинвазивно и можеш да премахнеш успешно години на петна и цвят от зъбите си с еднократно едночасово посещение. Имаш чувствителни зъби или просто предпочиташ избелване в комфорта на своя дом? Ще направим специални силиконови шини за домашно избелване по мярка на твоите зъби, които да ползваш вкъщи. 

Ние взимаме усмивката ти насериозно и затова ще изберем най-щадящия и подходящ метод за избелване специално за теб.
Избелването на зъби – в кабинета или домашно, винаги започва с почистване и полиране на зъбите с Airflow EMS. Той премахва плаката и външни оцветявания по зъбите безполезнено и бързо. Така те са перфектно чисти и готови за последващото по-дълбоко избелване.
Ако избереш зъбно избелване в кабинета, ще те настаним удобно и ще следим за твоя комфорт и чувствителност по време на процедурата. Ако избереш домашно избелване, ще изработим индивидуални прозрачни шини за домашно избелване с професионален продукт.
В случай, че си доволен от резултата, постигнат само с контролираната биофилм терапия (Guided Biofilm Therapy) и полирането с EMS Airflow и искаш само допълнително освежаване на цвета, готови сме да ти препоръчаме любими избелващи пасти за зъби, които не са абразивни и не вредят на емайла.

Премахване на бели петна

Имаш бели петна по зъбите? Може би са били там през целия ти живот или са се появили след свалянето на брекети. Белите петна имат различен произход, но общото между тях е ниското минерално съдържание и оттам – липсата на блясък. ICON инфилтрацията запълва тази липса, като възвръща естествения цвят на емайла. Лечението с ICON е революционен и безболезнен начин за премахване на тези досадни бели петна без изпиляване и в рамките на един час.

Емайлът ни е изграден от 96% минерали, подредени в кристали. Затова той изглежда блестящ и прозрачен. Белите петна имат различен произход, но общото между тях е ниското минерално съдържание – ето защо се характеризират с липса на блясък. Реминерализацията представлява връщането на минерали обратно в зъбната структура, за да направим здравия емайл супер устойчив, или да заздравим отслабения емайл. Съвременната дентална медицина предлага различни протоколи за безболезнено и неоперативно лечение чрез реминерализация. Тя е най-ефективна скоро след пробива на зъба, защото тогава обмяната в него е най-силно изразена. С напредване на възрастта и узряването на зъбите, обмяната в тях се забавя. Затова е важно да се консултираш с дентален лекар веднага след установяване на бели петна.
Белите петна могат да датират от детството. Ето най-честите причини за наличието им:
1. Травма или възпалителен процес на временен зъб може да увреди зародиша на постоянния зъб. След пробива му се установява бяло или жълтеникаво петно в средната част на коронката. Това състояние се нарича Търнерова дисплазия.
2. Общо заболяване на детето във възрастта между 1 и 3 години може да смути функцията на клетките, образуващи емайла. Когато първите постоянни кътници и резци пробият, се установяват бели или жълтеникави петна по тях. Може да бъде засегнат един резец или кътник, или пък всички. Това състояние се нарича моларно-инцизивна хипоминерализация и е израз на смутеното минерализиране на емайла.
3. Прекомерна консумация на флуор също може да причини появата на леки бели петънца до по-големи бели до кафяви участъци по повърхностите на постоянните зъби, като петната са видими още с пробива им. Състоянието се нарича флуороза. Петната и в този случай показват липса на кристали.
4. Загубата на минерали след пробива на зъба индикира начален кариес и е най-често срещаната причина за появата на бели петна, особено при пациенти с брекети.

Добрата новина е, че можеш да спреш кариеса и да върнеш блясъка и здравето на емайла си чрез реминерализация или ICON инфилтрация.

Лечение на
свръхчувствителност

Лечение на свръх- чувствителност

Страдаш ли от хронична чувствителност и болка в зъбите от студено? Не позволявай на чувствителните зъби да развалят удоволствието ти от храни и напитки. В студио Dente знаем как да помогнем.

По време на консултацията ти ще открием причината за дискомфорта. След диагностика на проблема заедно ще обсъдим възможностите за лечение на неприятната стрелкаща болка в зъбите. В Dente разполагаме с широка гама от средства за лечение на свръхчувствителност – както в кабинета, така и вкъщи.

Лечение на кариес

Зъбният кариес може да се развие върху различни повърхности на зъбите и да заема различна дълбочина – всеки кариес с номера си. Ние вярваме в индивидуалния подход при избора на инструменти и материали за лечението му. Водещо за нас при премахването на кариес е то да бъде без болка. Някои начални кариозни петна дори могат да бъдат лекувани без изпиляване – чрез реминерализация или Icon инфилтрация.

Напредналите кариеси лекуваме винаги с грижа за твоя комфорт и обезболяване. Използваме съвременни протоколи за изолация на слюнката като кофердам. Възстановителни материали, които прилагаме, са най-висок клас – като естетика и като механични качества. Новите обтурации (бели пломби) могат да бъдат на базата на фотополимер (композит), керамика (ормоцер) или пък активно освобождаващи минерали към зъбите (глас-йономер и компомер).

Бондинг

Не харесваш формата на предните си зъби или пък имаш много пломби по тях? Бондингът представлява директно изграждане или директна фасета, при което се добавя фотополимерен материал от висок клас, без изпиляване на зъбите. Чрез бондинг се правят корекции във формата, дължината и цвета на зъбите. Методът е  минимално инвазивен, без отнемане на твърди зъбни тъкани и става в едно посещение. 

Работа с кофердам

Без значение колко старателно почистваш зъбите и устата си, някои бактерии винаги остават. Обикновено това не е проблем, но ако получаваш дентално лечение, което разкрива вътрешността на зъба, бактериите могат да нахлуят в откритата зона. Можем да помогнем за предотвратяване на инфекция, като изолираме зъба, който се лекува, със зъболекарски инструмент, известен като кофердам.

Кофердамът е защитно платно с отвор, който поставяме върху зъба по време на лечение. Отворът ни позволява да изолираме зоната на лечение около зъба. Така осигуряваме чиста среда за работа, а ти се отпускаш. Изключително ефективен и полезен при пациенти с изразен рефлекс на гадене.

Изграждане на силно
разрушени зъби

Силно разрушените зъби заслужават шанс. Ние сме зъболекари, които не се предават лесно и ще направим всичко възможно да запазиш естествения си зъб – без значение дали е бил счупен зъб, или тежко засегнат от кариес. Част от възможностите включват директно или индиректно изграждане на зъби чрез поставянето на естетичен фиброщифт, метален щифт или изработен от зъботехник.

Шини при скърцане със зъби

(бруксизъм)

Ако скърцаш със зъби, докато спиш, то носенето на шина за бруксизъм през нощта може да помогне. Тя изравнява натиска върху челюстта и създава физическа бариера между горните и долните зъби, за да ги предпази от по-нататъшно увреждане. Шината също така намалява всички шумове от скърцането, които издаваш през нощта.
За изработването ще вземем отпечатък от зъбната ти редица. Шината е направена от твърд силиконов материал и приляга точно върху горните или долните ти зъби.

Често основната причина за скърцането със зъби е свързана със стрес. Важно е да се отпуснеш и да се наспиш добре. Има редица неща, които помагат да се отпуснеш преди сън, като йога, четене, масаж, взимане на топъл душ или слушане на музика. Ако основната причина за бруксизма ти е стрес или безпокойство, то консултацията с терапевт относно когнитивна поведенческа терапия е препоръчителна.

Прекъсване на навика

Техниките са предназначени да прекъснат навика на мелене на зъбите ти. Ако си буден, когато скърцаш или стискаш със зъби, може да ти е полезно да запишеш колко често го прави всеки ден. Отбележи кога е по-вероятно да го направиш и защо – например, когато се концентрираш или си в стрес. Ако си наясно с навика си, ще бъде по-лесно да се откажеш. Например, когато усетиш, че стискаш зъби, можеш леко да отвориш челюстта или внимателно да поставиш езика между горните и долните зъби.

Лечение и профилактика на зъбни проблеми

Редовните дентални прегледи са важни, за да може максимално бързо да се лекуват всички проблеми, причинени от скърцането на зъбите, и да се предотврати последващо увреждане. Лечението на зъбни проблеми като неправилно подредени, счупени или липсващи зъби, може да оформи по друг начин дъвкателната повърхност на зъбите и да спре скърцането.

Лекарства

Самостоятелното приемане на лекарства обикновено не се използва за лечение на скърцане със зъби. Някои лекарствени средства– нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), витамини и хранителни добавки могат да помогнат за облекчаване на болката или подуване около челюстта, причинено от скърцането.

Ботулинова терапия

Прилагането на ботулинов токсин в дъвкателните мускули ги отпуска и предотвратява прекомерното стискане. Терапията е ефективна, лицевата естетика остава непроменена, а главоболието сутрин изчезва.

Открий ни

Адрес

АДРЕС

Пловдив
ул. Ген. Данаил Николаев 74-76, ет. 1

ТЕЛЕФОН

E-МЕЙЛ

СОЦИАЛНИ МЕДИИ

Работно време

Понеделник

от 08:00 до 20:00

Вторник

от 08:00 до 20:00​

Сряда

от 08:00 до 20:00​

Четвъртък

от 08:00 до 20:00

Петък

от 08:00 до 20:00

Събота

Предварително записан час

Открий ни

Адрес

АДРЕС

Пловдив
ул. Ген. Данаил Николаев 74-76, ет. 1

ТЕЛЕФОН

Е-ПОЩА

СОЦИАЛНИ МЕДИИ

Работно време

Понеделник

от 08:00 до 20:00

Вторник

от 08:00 до 20:00

Сряда

от 08:00 до 20:00

Четвъртък

от 08:00 до 20:00

Петък

от 08:00 до 20:00

Събота

Предварително записан час

Меню

Работно време

10:00 - 18:00

Свържи се с нас